Jaký programovací jazyk je nejperspektivnější?

3. 10. 2012 | #development #nette

O víkendu jsem narazil na článek, o který bych se s vámi chtěl podělit. Jedná se o analýzu poptávky na trhu po webových programovacích jazycích. Uvědomuji si, že každý kraj světa má svá určitá specifika, ale zase si nemyslím, že by zrovna naše kotlina byla výrazně odlišná od průměru. Jenom přece, v IT nejsme z mého pohledu žádná béčka.

A teď už samotný článek: http://techcrunch.com/…g-languages/ . Ačkoliv bych měl k obsahu určité výhrady, i přesto si myslím, že je to zajímavá analýza. Nepředpokládám, že by si někdo na základě těchto dat budoval svou budoucnost ve smyslu, co zrovna táhne, to musím přece umět.

Každopádně, když už jsem tohle téma vytáhl, přihodím ještě mou osobní predikci, jak to dál vlastně bude.

Z mého pohledu, poptávka po programátorech zaměřujících se na web neustále roste. Důvodem je nejen to, že se rozmohla e-commerce, ale i skutečnost, že je snaha přenést dříve desktopové aplikace na web. I to má ale samozřejmě své hranice.

Také se rozvíjí mobilní web, starší webové aplikace inovují a využívají současné trendy. Navíc, s tím, jak půjdou vyvíjet mobilní aplikace prostřednictvím HTML/CSS a Javascriptu, poroste i množství lidí, kteří se budou snažit zaměřit na tento segment. Pakliže se ujme model, s kterým má přijít Windows 8, kde aplikace nebude pouze nativní kód, tak jak ho dosud známe, ale bude moci být budována prostřednictvím webových technologií, pak vidina rychlého výdělku prodejem na Marketplacu může vyvolat další boom.

Co vidím ale jako “jazyk budoucnosti” na poli webu, je určitě Javascript. Ten jazyk, který tolik programátorů nesnáší kvůli jeho syntaxi a problémům, které vznikly historicky vinou rozdílných implementací v prohlížečích. Ten zažívá v poslední době skutečný boom. Vznikají různé frameworky, transpilery atd.

Právě před pár dny samotný Microsoft představil nový transpiler Typescript (odkaz zde), který byl velmi pozitivně přijat vývojařskou komunitou.

A jak to vidíte vy?

Diskuse

comments powered by Disqus

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace