PhpStorm a mé první zkušenosti

30. 8. 2012 | #php #phpstorm

Před pár měsíci jsem přešel z Netbeans for PHP na PhpStorm od JetBrains. Osobně jsem nebyl moc spokojen s odezvou, jakou Netbeans disponovalo a věčná zamrazení studia také nepřispívala k mé duševní pohodě. Protjsem začal hledat rozumnou alternativu.

Co se týká kategorie IDE zdarma, je z mého pohledu Netbeans nepřekonatelným studiem. Kam se na něj hrabe podpora jiných studií, ačkoliv by nebylo od škody zmínit i Eclipse. K tomu jsem ale nikdy nepřilnul.

Nicméně, rozhodl jsem se zabrousit do kategorie komerčních IDE a z různých recenzí a doporučení mi vyšel jako vítěz PhpStorm.

Při prvním spuštění jsem byl trochu zmatený, jelikož velká spousta nastavení je skryta. Ale rázem jsem pochopil, že toto studio je silně orientované na podporu klávesových zkratek a pokud si je osvojíte, vaše produktivita rapidně vzroste. Tím ale nechci říct, že by Netbeans klávesové zkratky neumělo.

PhpStorm

Také mě překvapila rychlost, s jakou PhpStorm pracuje, zobrazuje závislosti a napovídá. A funkce, jako integrovaný Git, chytrý php editor s podporou php 5.4, zabudovaná podpora debuggingu a testovaní, byly samozřejmostí. A možnost integrovat pluginy třetích stran také potěšila.

Zde zmíním velice krátce plugin KeyPromoter, který doslova “buzeruje” uživatele, když místo klávesové zkratky použije myš tam, kde je možné použít klávesovou zkratku. Díky tomu se mnohem rychleji a přirozeněji můžete učit pracovat produktivněji.

Společnost JetBrains také vyvíjí WebStorm IDE, jehož je, dá se říci, PhpStorm nádstavbou. WebStorm je de facto IDE pro kódery s velmi kvalitní podporou jQuery a javascriptu samotného. Nechybí také plugin pro less. A aby toho nebylo málo, disponuje také podporou pro Node.js.

Jako nevýhodu vidím, že jedna instance studia je schopna otevřít pouze jeden projekt. Na druhou stranu, u otevření více projektů v každé instanci zvlášť jsem nepocítil snížení výkonu.

Cena studia se v současné době za 1 licenci pohybuje někde na hranici 2 400,– Kč s nárokem na roční aktualizace (dálší období za zvýhodněnou cenu), což je z mého pohledu přijatelné. Mimo to, je k dispozici trial verze, takže pokud váháte, můžete si studio prvně sami vyzkoušet.

JetBrains je vcelku otevřená společnost, disponuje kvalitní nápovědou, aktivním fórem, kde vám zodpoví vaše otázky a také můžete velmi jednoduše hlásit nalezené bugy nebo návrhy na nové featury.

Takže pokud nejste spokojeni se svým IDE, tak PhpStorm stojí minimálně za zkoušku.

UPDATE

V době před vydáním tohoto příspěvku vyšla již verze 5. Přináší opravu některých bugů, podporu dalších CSS preprocesorů jako je kupříkladu SASS, podporu šablon Jade a Google Closure Compiler JSDoc. Mimo to disponuje funkcí live edit, která umožňuje v prohlížečí Chrome real-time úpravu HTML/CSS/JS a sledování provedených změn v kódu.

Diskuse

comments powered by Disqus

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace