Návrhové vzory od Rudolfa Pecinovského

27. 9. 2012 | #development #book #nette

Snad každý, kdo se dnes pohybuje v oboru programování a vývoje, by měl mít vlastně ponětí o tom, co to jsou návrhové vzory. Samozřejmě není nutné znát konkrétní definici každého z nich, ale je vhodné vědět, že mezi námi existují postupy, které jsou obecně přijaté a v praxi ověřené.

Já jsem si o prázdninách přečetl knihu Návrhové vzory od Rudolfa Pecinovského, abych si prohloubil své znalosti v této tématice a dozvěděl se zase něco nového.

První, co mě na knize zaujalo, byl styl, jakým je strukturována. Jedná se o rozhovor mezi studentem a učitelem, kterým jste postupně prováděni danou problematikou. Autor k tomu uvádí, že mu tato strategie dávkování obsahu příjde pro studenta přínosnější a tak se můžete těšit zhruba na 625 otázek s odpověďmi.

Návrhové vzory

Dále je vhodné úvest, že příklady jsou psány v Javě. Já osobně mám zkušenosti s Javou pouze elementární, ale to mě nijak nediskvalifikuje. Pokud víte, co je to objektově orientované programování (OOP) a máte alespoň nějaké praktické zkušenosti s tímto paradigmatem, pak věřím, že mírně odlišná syntaxe oproti jazykům jako je C++, C# nebo PHP (tady je sice OOP neúplné), kde se s OOP lze také setkat, vám zcela bude stačit k tomu, aby jste příkladům v knize porozuměli.

Obsah

Na úplném začátku se setkáte s úvodními kapitolami, které se budou zabývat tím, co to vlastně návrhový vzor je, jaké jsou zásady OOP a poznáte několik základních vzorů, které jsou spíše takovými částečnými vzory. Autor uvádí, že nechce být striktní a v knize uvádět pouze ty vzory, které byly uvedeny v GoF (Gang of Four – matka knih o návrhových vzorech, kde se objevila “první sada vzorů”).

Po zahřívací části se začnou probírat návrhy, které ovlivňují počet instancí tříd. Zde se můžete potkat s jedním z nejznámějších vzorů – se Singletonem.

Dále vás četba zavede ke vzorům jako Proxy, Iterator, Facade, Adapter a k jiným dalším.

Nakonec poznáte i takové vzory jako Strategy, Observer, Decorator nebo Interpreter, Autor se také snaží vysvětlit, co je to MVC nebo Chain of Responsibility.

Dalo by se toho napsat mnoho, ale nerad bych vyjmenoval celý obsah knihy. Suma sumárum, v knize naleznete zhruba 33 “vzorů”, kde je každý doprovázen zpravidla jeho samotnou implementací, diskusí nad jeho vhodnou aplikací a příklady z praxe.

Verdikt

Ač jsem se prvně bál číst 500ti stránkový rozhovor, tak mé pocity po dočtení knihy byly skrze pozitivní. Jediné, co bych knize vytknul, byla místy přespřílišná “ukecanost”. Ale chápu, že některým to může vyhovovat, aby si podrobněji ujasnili probírané téma. Takže pokud si chcete prohloubit své znalosti nebo oživit dávno zapomenuté, pak knihu vřele doporučuji.

Diskuse

comments powered by Disqus

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace