Forrst - komunitně zaměřená sociální síť

9. 7. 2012 | #social

Facebook, Twitter nebo Google Plus – to už jsou mezi sociálními sítěmi známé celebrity. O těch ale dnes nechci psát. Jsou příliš všeobecně zaměřené – prostě pro všechny.

Já bych se rád zmínil o jiné sociální síti. O síti jménem Forrst, která je uzavřená a především tématicky zaměřená na web designery a web developery. Nutno předem upozornit, že tato síť se provozuje v angličtině.

O co jde

Jak jsem už psal, Forrst je uzavřená sociální síť, tzn. že jako neregistrovaný člen nejste schopni sledovat veškeré příspěvky na zdi, přidávat nové, followovat ostatní apod.. Vaše možnosti jsou silně omezené.

Na zeď může přidávat každý registrovaný uživatel, jedná se prakticky o sled příspěvků velikosti větší zprávy doplněné třeba o obrázek. Každý příspěvek lze komentovat a nebo kladně ohodnocovat.

Forrst – sociální síť

Uživatel může vložit příspěvky těchto typů:

  • odkaz, kde zpravidla odkazuje na něco pro komunitu přínosného, zajímavého, ať už se jedná o zajímavý jQuery plugin nebo tutoriál
  • zachycený obrázek, kde uživatel zpravidla vkládá třeba screen svého výtvoru jako je design, nějaký prvek stránky (buttony, lišty apod.)
  • kód, kde uživatel sdílí nějaké své řešení, ať už se jedná o vychytaný CSS button nebo jen o šikovnou PHP funkci
  • otázka, kde se uživatel dotazuje komunity, po nichž se znát názor nebo třeba jen s něčím pomoci

Přidávané příspěvky jsou kontrolovány adminy, takže se často nestává, že by síť obsahovala spam.

Tento model společné zdi je de facto tím, na čem Forrst staví. Nabízí ale i jiné funkce, jako třeba prohlížení pracovních nabídek nebo following ostatních uživatelů.

Jak se stát uživatelem

Při registraci zároveň podáváte žádost o zapojení do této uzavřené komunity, přičemnž právě komunita rozhoduje o tom, kdo je hoden být jejím členem a kdo naopak nikoli. Při své registraci nezapomeňte vyplnit údaje jako osobní web apod., dále vám bude vylosována množina příspěvků, o kterých se právě na síti diskutuje a vy budete požádání o to, jak vy by jste vámi vybraný příspěvek sami okomentovali.

Proces schvalování pak funguje tak, že uživatelům se zobrazují náhodně tyto žádosti, vidí informace o vás jako vyplněný odkaz na váš web nebo právě vámi zadanou reakci na příspěvek ze sítě a pakliže je zaujmete, ohodnotí žádost kladně. Pokud se sejde dost kladných hodnocení, bude vaše registrace akceptována a gratulační email vás o tom informuje.

Druhý způsob, jak se dostat do této sítě, je znát někoho, kdo má volnou pozvánku, tu ale není jednoduché získat, takže na tuto možnost moc nespolehejte.

Proč bych to měl zkusit

Já osobně tuhle síť využívám jako studnici zajímavých podnětů. Když mě omrzí sledovat neustále statusy o tom, jak někdo na Facebooku nadává, že druhým dnem prší nebo sleduji záplavu “zrcadlových fotek”, tak zajdu sem a prohlížím sí příspěvky, které mě zajímají nebo dokonce inspirují, ať už se jedná o pěkné logo nebo nějakou html5 vychytávku.

Diskuse

comments powered by Disqus

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace