dploy.io - snadný continuous deployment zdarma a pro každého

25. 6. 2014 | #deployment

S tím, jak roste komplexnost webových aplikací, aplikace se testují, CSS a javascript se minifikuje a před tím, než se aplikace vlastně nasadí, se provádí tolik úkonů, že dělat to po každém commitu nebo při týmovém vývoji by byl děsný opruz, vznikla řada nástrojů pro continuous deployment.

Někdo používá třeba Jenkins na vlastním serveru, všechno si nastaví dle libosti a pak spokojeně provádí deploy. Někdo ale nemusí chtít s Jenkinsem pracovat, protože mu to může přijít jako příliš velké kladivo na jeho malý projektík a nebo se o to nechce zkrátka starat. A nebo má rád, když tento problém za něj vyřeší nějaká třetí služba.

dploy.io

Nedávno jsem narazil na službu dploy.io, která provádí continuous deployment. Je schopna se napojit na řadu repozitářů, které jsou umístěné třeba na Githubu nebo na Bitbucketu.

Také si zde můžete nastavit politiku pro jednotlivá prostředí. Pokud před nasazením na produkci váš projekt jede i v nějakém development režimu, dostupném třeba na subdoméně dostupné pouze pro vaše účely, můžete nastavit, aby se každý commit, shell skripty apod. vykonali po každém commitu automaticky a vy tak viděli svou aktuální vývojovou verzi aplikace online.

To samé lze samozřejmě nastavit i pro produkční prostředí, ale to nedoporučují. Tam by vždy pokyn k provedení nasazení nové verze měl být dle mého manuální, pod kontrolou osoby, která verzi nasazuje.

Zde přikládám nějaké body, které jsem převzal a charakterizují poskytovanou službu (angličtina snad nikomu vadit nebude):

  • Manually deploy with a click in the app, automatically deploy on each push, or use deploy tags in a commit [deploy:produc­tion].
  • dploy.io gathers new and changed files from your repositories since the last deployment. You can even preview the changes first.
  • Files are uploaded, SSH commands are executed and deployment hooks are triggered. Everything is logged for you.
  • Your entire team can view release notes and optionally receive an email notification with details about the deployment status.
  • Environments overview
  • Deployments timeline
  • Deployment details: tickets, revisions & files

Službu používám asi 3 měsíce pro jeden projekt a zatím spokojenost. Splňuje dle mého základní potřeby a v základním tarifu pro 1 repozitář je zdarma.

Pokud chcete spravovat na dploy.io více repozitářů, můžete si buď připlatit – ty ceny nejsou zas tak vysoké nebo si prostě založit další účet.

Odkaz na službu zde: dploy.io

Diskuse

comments powered by Disqus

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace